Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» άφησε πίσω του ένα μεγάλο συγγραφικό έργο με ποιήματα και πεζά που ξεκίνησε να γράφει το 1879. Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Σκιάθου λίγα μέτρα από το νέο λιμάνι, σε ένα δρομάκι πάροδο της οδού Παπαδιαμάντη.
Το σπίτι είναι λιτό, αντιπροσωπευτικό δείγμα Σκιαθίτικης αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του θα δείτε αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα της εποχής καθώς και την πένα και το μελανοδοχείο που χρησιμοποίησε για να γράψει τα 180 διηγήματά του.
Το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και στερέωσης του κτιρίου. Παραμένει διαμορφωμένο όπως ήταν ως τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου διηγηματογράφου.

Μπούρτζι

Μπαίνοντας στο λιμάνι, αντικρίζετε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σκιάθου, το Μπούρτζι.

Πρόκειται για μία χερσόνησο που χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου. Ήταν φρούριο που ιδρύθηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκίαθο το 1207, μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Βομβαρδίστηκε το 1660 απο τον Ενετό ναύαρχο Φραγκίσκο Μοροζίνι. Από το παλιό φρούριο σώζονται λίγα uυπολείμματα από τα τείχη και διακρίνεται η δεξαμενή του φρουρίου και η θέση που βρίσκονταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο και στην είσοδό του βρίσκεται από το 1925 η προτομή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Σήμερα, το Μπούρτζι είναι ένας ειδυλλιακός τόπος αναψυχής , κατάφυτο από πεύκα με μαγευτική θέα. Το παλιό δημοτικό σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο, με καλαίσθητες και λειτουργικές αίθουσες συνεδριάσεων, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και ένα ονειρικό πραγματικά θερινό θέατρο.

Κάστρο

Πρόκειται για μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η οποία ήταν ένα φυσικό φρούριο με τείχη διάσπαρτα με πολεμίστρες και κανόνια. Ήταν η πρωτεύουσα της Σκιάθου μεταξύ 1360 και 1829. Λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών, οι Σκιαθίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη της Σκιάθου και να ιδρύσουν την πόλη τους στο Κάστρο. Με την ίδρυση του Ελληνικού Ανεξάρτητου Κράτους το Κάστρο εγκαταλείφθηκε το 1830 και στην τοποθεσία που ήταν σήμερα σώζονται τέσσερις εκκλησίες, η ταράτσα με τη ζεματίστρα, η πύλη και κάποιο μέρος του τείχους, ένα κανόνι και ένα μισογκρεμισμένο τζαμί.

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Αξίζει να δείτε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: Ι.Μ. Ευαγγελίστριας, Ι.Μ. Παναγιάς Κουνίστρας, ο Αγιος Νικόλαος πάνω από το νέο λιμάνι, Μονή Αγίου Χαραλάμπους και την Ι.Μ. Κεχριάς με τον χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο.

Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής παράδοσης Σκιάθου

Το μουσείο στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο Μπούρτζι και ιδρύθηκε το 2015. Μέσα από τη μόνιμη συλλογή του που απαρτίζεται από εξακόσια και πλέον εκθέματα, αφηγείται και μας ταξιδεύει στους δύο αιώνες Ναυπηγικής και Ναυτικής ιστορίας της Σκιάθου.

Σκιαθίτικο Σπίτι

Πρόκειται για ένα μικρό οικογενειακό μουσείο, με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο. Είναι ένα υπέροχο πετρόχτιστο διώροφο του 1910 στην οδό Πολυτεχνείου, όπου ο επισκέπτης ξεναγείται στο πατρογονικό σπίτι γεμάτο κειμήλια, φορεσιές, αντικείμενα και φωτογραφίες.